Lang leve saai!
Tekst Joke Janssen
Uitgever Clavis Uitgeverij (2013)
Aantal bladzijden 126 / isbn 9789044820096 / leeftijdscategorie 12+
Trefwoord dagboeken / emoties / familie en gezin / verliefdheid / ziek(te) / fictie
Over het boek
De 11-jarige Petra begint een dagboek omdat haar moeder zegt dat het interessant is om later nog eens terug te lezen. Petra heeft op dat moment geen idee waar ze over moet schrijven, maar hier komt snel verandering in omdat haar moeder ernstig ziek wordt. Het huis staat op z´n kop en er verandert in korte tijd veel in Petra´s leven. Er komt een hulp in de huishouding waar Petra het goed mee kan vinden en daarnaast wordt Petra tot over haar oren verliefd.
In het dagboek schrijft Petra over de moeilijke momenten, de ziekte van haar moeder en de situatie thuis nu haar moeder niet meer voor hen kan zorgen, maar ook over de leuke, spannende en grappige dingen. Haar verliefdheid speelt uiteraard een belangrijke rol en het feit dat haar vader totaal niet kan koken levert grappige situaties op. Ook andere typische dingen die in het leven van een meisje van 11 jaar gebeuren worden met humor beschreven, zoals het kopen van een eerste bh.
Het boek geeft een realistisch beeld van het leven van een 11-jarig meisje die ineens een zieke moeder heeft. Er is aandacht voor haar verdriet, maar haar leven staat niet stil. De manier waarop Petra haar leven in haar dagboek beschrijft past goed bij haar leeftijd en zal herkenbaar zijn voor de lezers. De korte hoofdstukken, het toegankelijke taalgebruik en de humor die in het boek zorgen ervoor dat het boek vlot weg leest. De auteur bespreekt in dit boek een zwaar thema op een toegankelijke manier in combinatie met een prettige dosis humor. Geschikt voor lezers vanaf ongeveer 11 jaar.