Zoekhulp bij Boek en Jeugd Online
op internet

Boek en Jeugd Online bevat een selectie uit het jeugdboekenaanbod. Zie de button Over Boek en Jeugd Online voor meer informatie over de achtergrond van deze selectie.

Leeftijd
U kunt zoeken op 5 leeftijdscategorieën, of op alle leeftijden tegelijk. Indien u weinig tot geen resultaten vindt in de gekozen leeftijdscategorie, kijk dan ook bij de leeftijden daaronder of daarboven.

(Woorden uit) titel
U kunt zoeken op woorden en/of cijfers uit de titel. Vindt u de gevraagde titel niet, let dan op spelling, of probeer het nog eens via het zoekveld Vrije Woorden.

Auteur/illustrator/vertaler
U kunt zoeken op één naam tegelijk, of op de combinatie van voor- en achternaam en eventueel tussenvoegsels. De volgorde van de gegevens is niet van belang, de spelling wel. Dus indien u twijfelt over de spelling, typ dan een deel van de naam in.
Bij de presentatie van de zoekresultaten kunt u zien welke bijdrage de gezochte persoon aan het boek heeft geleverd. Voor informatie over auteurs en illustratoren kunt u terecht op het Leesplein.

Serie
Bij het invullen van het serieveld bent u gehouden aan de lijst in het hulpscherm. Als resultaat ziet u een of meer delen uit de serie verschijnen.

AVI-en CLIB-aanduiding
Bij een aantal titels vindt u de aanduiding AVI volgens de nieuwe indeling uit 2008, de combinaties Start, M3 t/m E7 en Plus. Deze aanduiding verwijst naar het AVI-niveau van een boek en sluit aan bij het niveau waarop een kind leest. Het gaat daarbij om de technische leesvaardigheid. CLIB heeft te maken met begrijpend lezen; er zijn acht CLIB-niveaus: Tussen CLIB-Start, CLIB 3 t/m 8 en CLIB-Plus.

Trefwoord
Bij het invullen van de trefwoordenvelden bent u gehouden aan de lijst in het hulpscherm. Bij sommige trefwoorden staat een rood vinkje. Dit betekent dat er iets te lezen valt over de betekenis van het betreffende trefwoord.
U kunt zoeken op combinaties van maximaal drie trefwoorden. Vindt u het gewenste trefwoord niet, probeer het dan opnieuw via het zoekveld Vrije Woorden.

Vrije Woorden
Via de keuze Vrije Woorden zoekt het systeem in de velden titel, trefwoord, boekbeschrijving, serietitel en seriebeschrijving. Deze zoekingang kan gebruikt worden als het zoeken via de andere velden niets oplevert. Dus ook als u zoekt naar een titel die via het titelveld niet tevoorschijn komt of trefwoorden die niet in de trefwoordenhulplijst voorkomen.
Voor het zoeken op een combinatie van cijfers en/of letters (bijv. J 877.1) moet u die combinatie tussen dubbele aanhalingstekens plaatsen ( “J 877.1”).

Jaar van uitgave
U kunt zoeken op jaar van uitgave, al dan niet gecombineerd met andere zoekmogelijkheden.


EN VERDER…

De letters en cijfers achter de boekbeschrijving
Achter de boekbeschrijving treft u meestal een letter of combinatie van letters en cijfers. Deze aanduidingen (A, AB, AP, AK, E, B en C of bv. AJ 877 of J 927.5) verwijzen naar de plaatsing van het betreffende boek in de bibliotheek. Waar er sprake is van een (A)J in combinatie met een getal, gaat het om een boek dat in de meeste bibliotheken geplaatst wordt bij de ‘studieboeken’. Wanneer geen plaatsingscode is vermeld, is het boek naar alle waarschijnlijkheid niet in de bibliotheek te vinden.

De sterretjes (***) zeggen iets over de moeilijkheidsgraad
Als er sprake is van een C aan het eind van de boekbeschrijving, volgen er meestal één, twee of drie sterretjes. Hoe meer sterretjes, hoe meer leeservaring er vereist is om het betreffende boek te kunnen begrijpen.